De 12 mooiste steden van Portugal

Portugal heeft diverse mooie steden voor een stedentrip. Iedereen kent natuurlijk wel de steden als Lissabon en Porto, maar Portugal heeft nog veel meer mooie stadjes, zoals Guimarães, Sintra en Évora. Zowel in het noorden als in het zuiden zijn vele bijzonder mooie steden te vinden. Van gezellige vissersplaatsjes tot ommuurde vestingsteden in de heuvels, in Portugal kun je het allemaal vinden.

Naast de vele prachtige en gezellige steden is het land zelf prachtig en kent vele mooie natuurgebieden. Qua oppervlakte is Portugal ongeveer twee zo groot als Nederland.

De mooiste steden van Portugal in 1 overzicht

 We hebben de 12 mooiste steden van Portugal voor jou op een rijtje gezet. Te vejo em portugal!

 

1. Lissabon

We beginnen met de bekendste en populairste stad van Portugal, een prachtige stad waar je hart sneller van zal gaan kloppen: Lissabon. Deze prachtige stad is op zeven heuvelen gebouwd en ligt aan de rivier de Taag. Je vindt er ontelbaar veel romantische wijkjes. knusse steegjes, heerlijke restaurants, prachtige pleinen en leuke trammetjes, zoals de beruchte tram 28. Doordat de stad op zeven heuvelen is gebouwd zijn er veel hoogteverschillen in de stad, soms wel tot 30 meter, waardoor je vele leuke uitzichtpunten in de stad hebt. Vanuit de hoger gelegen stadswijk Bairro Alto heb je een prachtig uitzicht over de stad. Op de heuvel São Jorge bevindt zich het gelijknamige kasteel Castelo de São Jorge. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met z’n kleurrijke daken. In de wijken Baixa en Chiado vind je diverse prachtige (designer)winkels en kun je op één van de sierlijke pleinen aan de Taag eventjes genieten van een heerlijke Bica, een Portugese espresso. Ook de wijk Belém, een voormalig vissersdorp, is zeker de moeite waard. Je vindt daar nog vele monumenten uit de Gouden Eeuw. Als je er toch bent, neem dan ook eens zo’n overheerlijke Pasteis de Belém, het wereldberoemde zoete puddingbroodje uit dit voormalige dorp.

Mooiste steden van Portugal - Lissabon

2. Porto

De prachtige en altijd gezellige havenstad Porto ligt in het noordwesten van Portugal aan de oevers van de Douro. Tussen de dicht op elkaar staande kleurrijke huizen, in de steile, smalle steegjes wappert de kleding aan de waslijn. Porto is ook de stad waar de enige echte portwijn vandaag komt. Vanaf een van de chique terrasjes in de havenwijk Vila Nova de Gaia kun je, onder het genot van een glaasje port, het ene na het andere vrachtschip vol flessen port de haven zien verlaten, onderweg naar de rest van de wereld. Maar Porto heeft natuurlijk veel meer te bieden. Wat te denken van de vele tientallen bruggetjes en putten, met name in de historische wijk Ribeira, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze wijk staat vol leuke gekleurde huizen. Wist je overigens dat hier nog maar sinds een jaar of 10 watervoorziening is? Daarvoor werd het water nog gewoon uit de pompen gehaald, die je overigens nog steeds kunt zien. De historische stad Porto is, net als Lissabon, gebouwd op heuvels, zodat je ook hier veel steile weggetjes en steegjes hebt. Je kunt hier gezellig winkelen in de Rua da Santa Catarina of eventjes heerlijk een glaasje portwijn proeven aan de andere kant van de Dom Luis I brug. Maar vergeet ook zeker niet de wijk Santo Ildefonso met de imposante kerk Santo Ildefonso te bezoeken. In de wijk São Nicolau bevindt zich Livraria Lello, volgens velen niet alleen de oudste, maar ook de mooiste boekenwinkel van de hele wereld. In deze 19e eeuwse boekenwinkel zou J. K. Rowling haar inspiratie voor de Harry Potter-boeken hebben opgedaan.

Mooiste steden van Portugal - Porto

3. Guimarães

In het noorden van het land ligt de eerste hoofdstad Portugal, Guimarães. Deze stad speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Portugal. Niet alleen omdat het de eerste hoofdstad van het land is, maar vooral omdat het de geboorteplaats van Afonso I, de eerste koning van Portugal is. Hij is hier in 1139 geboren in het kasteel van Guimarães. Dit kasteel is nog even imposant en ziet er nog net zo sterk en onoverwinnelijk uit als destijds. Vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het voormalige paleis Paço dos Duques de Bragança waan je je eventjes terug in de tijd. Je kunt hier nog precies zien hoe hertogen destijds leefden. De slaapkamers, eetzalen en wapenkamers zijn nog met echte, authentieke spulletjes ingericht. De historische binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is ook nog precies net als eeuwen geleden. Je kunt er zelfs nog een deel van de originele stadsmuur vinden als je over de Avenida Alberto Sampaio loopt.

Guimaraes Portugal

4. Guarda

In de bergketen Serra da Estrela ligt op 1993 meter hoogte het hoogste punt van Portugal. In één van de uitlopers van deze bergen ligt Guarda, op 1056 meter hoogte. Het is daarmee de hoogst gelegen stad van Portugal. De Sé, een imposante kathedraal met metersdikke muren, heeft veel weg van een gefortificeerd kasteel. Op de top in Guarda staat alleen nog de kasteeltoren van het daadwerkelijk kasteel overeind. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de kathedraal en kun je pas goed zien hoe geweldig groot de kathedraal eigenlijk is.
De oude Joodse wijk, die je kunt bereiken via de Porta d’El Rei, is een waar doolhof van sobere straatjes die op sommige plekken nog smaller zijn dan de breedte van een auto. Op 25 kilometer ten zuiden van Guarda ligt Belmonte. Dit is een vroegere toevluchtsoord van Portugese Joden die eeuwen geleden de stad ontvluchten, omdat Christelijke koningen hen wilden bekeren. Joodse tradities zijn hier nog steeds instant gehouden.

Guarda Portugal

5. Coimbra

Coimbra ligt tussen Lissabon en Porto. Tijdens de middeleeuwen was deze klassieke en rijke stad een eeuw lang de hoofdstad van Portugal. Mede daarom staat het vol met kloosters, zoals het 12e eeuwse Santa Cruz dat in opdracht van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, werd gebouwd, en indrukwekkende kathedralen, zoals Se Nova en Se Velha. In de stad worden middeleeuwse gevels met gedetailleerde randen en grote deuren afgewisseld met typische zuid-Europese witte muren en pilaren met rode daken. de universiteit van Coimbra, de oudste universiteit van Europa, is een goed voorbeeld van een combinatie van beide stijlen. De architectuur doet een Harry Potter denken, terwijl de kleuren van het gebouw duidelijk laten zien dat je je in het zuiden van het continent bevindt. Daarnaast zijn er diverse schilderachtige pleinen, waarvan Praça do Comércio een goed voorbeeld is. Dit is het belangrijkste plein van de stad, waar zich ook de São Bartolomeu-kerk bevindt.

Coimbra Portugal

6. Braga

Braga is de meeste heilige stad van Portugal, de stad waar gebeden wordt, en ligt in het noorden van het land, in de Costa Verde. Veel van de kathedralen in de stad, zoals de 12e eeuwse Sé de Braga, worden ook heden ten dage nog actief gebruikt. Al sinds de prehistorie wordt deze stad bewoond. Tijdens de Spaanse bezetting was Braga het hart van Galicia. Als je over de hellende straten loopt zie je overal nog vele details uit het verre verleden, waaronder klassieke pleinen met standbeelden en middeleeuwse huizen. Ten zuidoosten van Braga liggen de heiligdommen Bom Jesus, Sameiro en Falperra, die zeer belangrijk zijn voor de Portugezen. Een absolute aanrader is het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte. Voor de kerk ligt een prachtige trap. Pelgrims beklommen deze trap op hun knieën.

Bom Jesus do Monte – Braga, Portugal

7. Sintra

Tussen de 13e en 19e eeuw hadden de Portugese koningen hun zomerresidentie in Sintra, een stad 30 kilometer ten noordwesten van Lissabon. Deze prachtige stad, die ook wel het Versailles van Portugal wordt genoemd, staat met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier imposante paleizen met prachtige tropische tuinen en rijk ogende buitenplaatsen. Het grootste paleis van Sintra is het koninklijk paleis Palácio Nacional, dat zich in het hart van de stad bevindt. Dit uit de 14e eeuw stammende paleis heeft twee schoorstenen die de vorm hebben van melkflessen. In de zwanenhal bevindt zich een prachtig beschilderd plafond met daarop tientallen vogels. Net buiten het centrum van de stad bevindt zich het kasteelachtige Palácio da Pena. Dit vrolijke en aparte gebouw met ridderachtige sfeer kenmerkt zich door de gele toren, de typisch Middeleeuwse details en grauwe bomen. In Sintra bevinden zich ook prachtige kloosters, waarvan het Convento dos Capuchos een goed voorbeeld is. Vanaf diverse plekken in de stad en vanuit de vele torens heb je een prachtig uitzicht over de weide omgeving. Eventjes uitgekeken op de kastelen en paleizen? Ga dan eventjes lekker shoppen in het gezellige centrum of breng een bezoekje aan het park Parque dos Castanheiros.

8. Lagos

In de zuidelijke provincie Algarve, aan de Atlantische Oceaan, ligt de stad Lagos, op een steenworp afstand van Portimão en op slechts 30 kilometer van Sagres, het meest zuidwestelijke puntje van Europa. Ten noorden van de stad ligt het bergmassief Monchique. Lagos is een van de meest zonnige steden van Europa, door de combinatie van de schone lucht van de Atlantische Oceaan en het bergmassief Monchique dat wind en wolken tegenhoudt. Door deze tropische sfeer en de warme zomerbriesjes is het prima vertoeven op een van de zeven heerlijke door grote goudgele rotsen omringde zandstrandjes. Hier vind je ook de Ponta da Piedade, één van de bekendste rotsformaties van Portugal. Rondom deze rotsformatie kun je regelmatig uit het water springende dolfijnen aanschouwen. Bezoek ook eens de pittoreske jachthaven en de gezellige winkeltjes of neem plaats op een van de gezellige terrasjes bij de heerlijke restaurants en cafés.

9. Portimão

Het vissersdorp Portimão heeft de grootste sardinevloot van Portugal. Je kunt hier dus altijd genieten van verse vis in de vele typische Portugese visrestaurants in het centrum van de stad. In Portimão vind je vele kleurrijke, kleine huisjes en gezellige pleintjes met standbeelden en fonteinen. Het hele centrum oogt erg authentiek. Dat in tegenstelling tot de jachthaven van Portimão dat juist erg luxe is. Als je over de boulevard richting de haven wandelt, kun je van veraf de grote glimmende jachten al zien. In de Gouden Eeuw speelde Portimão een belangrijke rol in Portugal. Toen werd hier suiker en koffie opgeslagen dat vanuit Brazilië werd geïmporteerd..

10. Funchal

Funchal, de hoofdstad van het Portugese eiland Madeira, wordt gekenmerkt door de grote tegenstellingen. Oud wordt hier afgewisseld met nieuw. Aan de ene kant is Funchal een grote metropool, maar het heeft ook vele smalle straatjes, zoals in Sao Pedro, waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Ook kun je heerlijk winkelen in de wijk Sé of lekker borrelen in Santa Maria. In de Gouden Eeuw speelde het een belangrijke rol in Portugal, waardoor je door de hele stad heen nog vele koloniale gebouwen kunt vinden. Prachtige voorbeeld hiervan zijn het 17e eeuwse Santiago Fort en de eeuwenoude kerken en kapellen, zoals de Corpo Santo Kapel dat tussen de bloeiende Afrikaanse tulpenbomen is gelegen, in de oude wijk Santa Maria. Funchal is een perfecte uitvalsbasis als je het tropische en wilde eiland Madeira wilt bezoeken.

11. Aveiro

Aveiro ligt ten zuiden van Porto aan het binnenmeer van Ria de Aveiro, in het westen van Portugal. Het wordt met recht ook vaak het “Venetië van Portugal” genoemd. Je kunt de stad, net als in Venetië, namelijk het beste bekijken door met een gondel (Barcos Moliceiros) over de kanalen door het centrum van de stad te varen. Langs het hoofdkanaal zijn diverse prachtige gebouwen te vinden die in de Art Nouveau-stijl zijn gebouwd. Er is zelfs een speciale route die je kunt volgens langs alle Art Nouveau gebouwen. Leuk weetje is dat het winkelcentrum van Aveiro door Nederlandse architecten is ontworpen. Als je hier doorheen loopt, krijg je een klein beetje het gevoel dat je eventjes in Nederland bent. Dat gevoel is echter van korte duur, want de warme wind die hier vanaf de Atlantische Oceaan waait, brengt je direct terug in Portugese sferen. In Aveiro vind je naast de vele gondels ook de bugas, fietsen die door de gemeente gratis ter beschikking worden gesteld. Pak eens zo’n buga en fiets langs de hedendaagse Portugese architectuur naar het klooster Convento de Jesus en de Igreja da Misericórdia kerk en geniet van deze prachtige historische plaatjes.

12. Évora

Évora, gelegen in de provincie Alentejo in het zuidoosten van Portugal, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het wilde verleden van de stad heersten de Romeinen tot de 5e eeuw en regeerden vanaf de 6e eeuw de Visigoten. Vanaf de 8e eeuw werd de stad geregeerd door de Moren. In elke periode onder de diverse heersers van de stad werden diverse prachtige gebouwen gebouwd, zodat je een geweldige mengelmoes van diverse stijlen terugziet. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Romeinse aquaduct met een lengte van maar liefst 18 kilometer, diverse schitterende moskeeën, de Moorse blauwe daken, de typische mozaïeken op de arabische huizen en de Romeinse tempel van Évora. De stad werd in de 12e eeuw heroverd door de Portugezen, die onmiddellijk rondom de hele stad stadsmuren bouwden. Tevens werden toen diverse prachtige kloosters, zoals de Convento dos Lóios, en kathedralen, zoals de San Francisco Kerk, gebouwd.