Reisinformatie Portugal

Het kiezen van de mooiste flydrive door Portugal vergt de nodige voorbereiding en vereist voldoende reisinformatie over Portugal. Daar hoort ook een goede oriëntatie bij op het gebied, de bezienswaardigheden, autoverhuur en meer. Op de onderliggende pagina’s vind je een overzicht met belangrijke reisinformatie. Portugal is perfect geschikt voor een succesvolle rondreis.

Veiligheid Portugal

Portugal is een relatief veilig vakantieland, maar het blijft natuurlijk belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Er zijn geen interne conflicten, weinig terrorismegevaar en de georganiseerde misdaad is beperkt. Meestal is misdaad te herleiden tot louche buurten. Het valt op dat er relatief weinig gevallen van dronkenschap voorkomen, ondanks de overvloed aan cafés en kroegen.

Er zijn echter een aantal wijken in Lissabon en Porto die je beter kunt mijden, vooral ’s nachts. Je merkt zelf snel genoeg wanneer het ergens onveilig is, blijf op je qui vive! Zoals overal moet je ook in Portugal oppassen voor zakkenrollers. Je vind ze met name in drukke, toeristische gebieden. Draag je portomonnee en belangrijke documenten daarom altijd in een binnenzak. Metro’s en grote treinstations, winkelcentra, wachtrijen en overvolle bussen zijn de meest gebruikelijke plaatsen voor zakkenrollers. Vele zijn jonger dan 18 jaar en profiteren van bescherming van minderjarigen.

Probeer ook te vermijden dat je in een metro of trein alleen komt te zitten. Het is beter om medepassagiers op te zoeken en blijf daarnaast altijd op je tas en zakken letten. Maar probeer vooral heel veel te genieten van het prachtige Portugal!

Criminaliteit

Portugal kent een lage criminaliteit. Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat mensen hun auto en huis vaak niet op slot doen. In de grote steden vinden echter wel vaak kleine diefstallen plaats, met name in de vorm van zakkenrollers, vooral in het openbaar vervoer.

Tip: Pas op voor zakkenrollers!

Geweld tegen toeristen is zeldzaam, maar mocht er toch wat gebeuren: Geef al je spullen af en ren weg. Bel daarna direct 112 voor de politie. De meeste politieagenten spreken een beetje Engels , maar reken daar niet teveel op. Portugezen vinden het belangrijk om wederzijds respect te tonen, dus het helpt jezelf om respect te tonen voor de politie.

Vrouwvriendelijk

Portugal is zelden een gevaarlijke plek voor vrouwelijke reizigers. Alleen ’s nachts moet je in bepaalde delen van Lissabon op je hoede zijn (rond de Cais do Sodre, aan de bovenkant van de Avenida da Liberdade , op de metro en op de Cais do Sodre – Cascais treinlijn). Mocht je je ongemakkelijk voelen in een bepaalde situatie, probeer dan een taxi te regelen. Die zijn er namelijk in overvloed.

Veilig reizen met betrouwbare reisaanbieders

Reis veilig door te je vakantie te boeken bij betrouwbare reisaanbieders. Neem bijvoorbeeld Kras Reizen of De Jong Intra. Ook als er iets gebeurt op vakantie met betrekking tot criminaliteit hebt u één aanspreekpunt voor al uw vragen. Wel zo fijn!

Nationale feestdagen

Portugal heeft een mix van religieuze en seculiere feestdagen gedurende het jaar. Op deze dagen zijn de meeste winkels gesloten, met name met kerst en pasen. Banken, postkantoren en openbare kantoren zullen eveneens gesloten zijn. Treinen en bussen rijden op nationale feestdagen met een aangepaste dienstregeling.

Nationale feestdagen Portugal

 • 1 januari Nieuwjaarsdag.
 • 29-31 maart Pasen. NB Paasmaandag is NIET een vakantie in Portugal
 • 25 april Dag van de Vrijheid.
 • 01 mei Dag van de Arbeid.
 • 10 juni Portugal Day.
 • 15 augustus Maria-Hemelvaart.
 • 8 december Onbevlekte Ontvangenis.
 • 25 december eerste kerstdag.

Vakantiebestemmingen

Een belangrijk onderdeel van de reisinformatie die je van te voren over Portugal verzamelt is de bestemming. Er is keus genoeg. Van een Fly Drive in de Azoren tot een Fly Drive rondom Lissabon, eigenlijk zou je wel meer dan 1 keer naar Portugal op vakantie willen.

Alentejo

De regio Alentejo bestaat uit duizenden zonnebloemvelden, bezaaid met kurkeiken en olijfbomen. De kustlijn is een aaneenschakeling van prachtige stranden met het rustige ritme van Alentejo. De meeste steden getuigen van hun Romeinse en Moorse  verleden. Alleen de eersteklas wijnen uit Alentejo spreken al voor zich.

reisinformatie azoren portugal

Azoren

De Azoren is een prachtige eilandengroep in de Atlantische Oceaan, behorend bij Portugal. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Lissabon ben je hier snel, maar kun je genieten van een prachtige, mediterrane omgeving. Kijk voor de eilandhoppen Azoren op onze pagina over de Azoren.

Op onze website hebben we veel informatie verzameld over de verschillende vakantiebestemmingen in Portugal.

reisinformatie portugal madeira

Madeira

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, gelegen naast Marokko. Deze drijvende tuin is in een woord prachtig voor een Fly Drive vakantie. Madeira heeft warme zomers en milde winters. Kijk voor het aanbod Fly, Drive en Sleep Madeira op onze speciale pagina voor deze regio.

reisinformatie algarve portugal

Algarve

Een vakantie in de Algarve staat garant voor prachtige witte stranden, mooie steden en dorpen en zelfs voor een prachtige golfreis in Portugal. Kies voor een afwisselende vakantie van onze reisaanbieders, inclusief autohuur, accommodaties en vlucht. Het hele jaar door een prachtige vakantie, dat vind je in de Algarve in Portugal!

Zonvakantie september Portugal

Op zoek naar een zonvakantie in september? Dan is Portugal dé bestemming. Vermijd de hitte en de drukte van de zomer in Portugal.

Het weer in september

In september is het weer in Portugal aangenaam. Geniet van gemiddeld 27 graden Celsius. Het aantal zonuren per dag kan verschillen, maar gemiddeld komt Portugal nog op 9 zonuren per dag! Een prima vakantiebestemming voor het najaar dus. Op de eilanden, zoals de Azoren, is het iets koeler (gemiddeld 24 graden en 6 zonuren). De Azoren kan je dan ook het beste in de zomer bezoeken om te kunnen genieten van hoge temperaturen. Door in september een Fly Drive te boeken kun je genieten van lekkere temperaturen, en is het meteen iets minder druk dan in het hoogseizoen.

Vakantie boeken

Ook in september bieden reisaanbieders veel mogelijkheden voor een vakantie in Portugal. Kies bijvoorbeeld voor een Fly Drive vakantie (vlucht, huurauto, hotel). Je maakt een rondreis door een zelf te kiezen deel van Portugal. Op deze website vind je meer informatie over de mogelijke bestemmingen in Portugal, reisinformatie en tips, en een overzicht van reisaanbieders, ook voor een vakantie in het najaar. Oriënteer je gerust op onze website, of kies hieronder een reisaanbieder om meteen te kunnen boeken.

De Jong Intra

Zelf je vakantie naar Portugal in het najaar samenstellen? Dat kan bij De Jong Intra. Ook lage prijzen vanaf 219 euro per persoon.

Kras Reizen

Bij Kras vind je een uitgebreid aanbod van reizen naar Portugal. Een Fly Drive in het najaar boek je gemakkelijk en snel, voor een scherpe prijs. Kies zelf voor 3, 4 of 5 sterren kwaliteit.

Eliza was here

Linksaf als iedereen rechtsaf gaat? Neem dan een kijkje bij Eliza was Here. Unieke plekjes en leuke hotelletjes. Veel keuzemogelijkheden voor een zonvakantie in september.

Reiskosten Portugal

Met welke kosten moet je rekening houden als je op vakantie gaat naar Portugal? Tijdens een Fly Drive kan een reisbureau veel voor je regelen (van te voren), maar moet je op locatie toch voor eten en drinken zorgen. Welk dagbudget is daarbij benodigd?

Portugal is nog steeds één van de goedkoopste bestemmingen binnen de EU. Voor een zachte prijs kun je eenvoudige maaltijden en drankjes krijgen, maar ook hotels en openbaar vervoer zijn duidelijk goedkoper dan in Nederland. Lissabon, Porto en de Algarve zijn de duurste plaatsen om te bezoeken, maar ook hier zijn de reiskosten relatief laag.

Dagbudget

Het dagbudget dat je voor jezelf kiest is afhankelijk van je eigen wensen. Maar in principe heb je aan zestig tot zeventig euro per dag genoeg. Om kosten te besparen kun je goedkope hotels opzoeken en gebruik maken van openbaar vervoer.

Als je in luxe hotels wilt verblijven en uitgebreid wilt dineren dan gaat je fly drive Portugal meer dan honderd euro per dag kosten, zeker in de toeristische gebieden.

Entreekosten musea en exposities

Veel musea en exposities zijn gratis toegankelijk. En als er een entreeprijs wordt gevraagd, dan is die meestal vrij laag. Het loont om je studentenkaart mee te nemen, want daarmee krijg je vaak extra korting. Kinderen en senioren krijgen meestal ook korting bij musea

Reisinformatie Portugal: cultuur en architectuur

Portugal heeft een verbazingwekkend cultureel verleden. Uit het land van de rivieren Tejo, Douro, Mondego en Guadiana, komen bijzondere schrijvers, dichters, muzikanten, bouwers, schilders en beeldhouwers. De enorme omvang van het culturele erfgoed van Portugal wordt onderstreept door het feit dat de UNESCO dertien locaties in Portugal heeft verklaard als werelderfgoed. Enkele Portugese plaatsen op de Werelderfgoedlijst zijn de historische centra van Porto, de steden Évora en Guimarães, en de centrale zone van de stad Angra do Heroísmo op de Azoren.

Architectuur Portugal

In 1495 werd in Lissabon Manuel I gekroond tot koning van Portugal. Hij heerste als absolutistisch vorst en gaf de aanzet tot het Portugese kolonialisme. Zijn regering deed veel voor de economie van Portugal en onder zijn bewind kende Portugal een culturele bloeiperiode.

Slechts twee jaar later – hetzelfde jaar dat Vasco da Gama koers zette naar India – werd een huidige, grote erfenis opgericht met de bouw van een kerk in Setúbal. Hiermee werd een nieuwe architectonische stijl ingeluid, de Manuelstijl. Deze grillige, laatgotische stijl is, met zijn allerhande decoraties die verwijzen naar de zee en naar de ontdekkingsreizen, uniek Portugees. De mooiste exemplaren van deze bouwstijl zijn de Toren van Belem en het Jerónimos-klooster in Lissabon, evenals het Mafra klooster en de grote Batalha Abdij – die elk ongeveer een uur rijden liggen ten noorden van de hoofdstad.

Portugese muziek

Onder begeleiding van een Portugese gitaar (genaamd “Guitarra Portuguesa”, een verwant van de luit) en een traditionele 12-snarige gitaar (de zogenaamde “Viola”), is Fado muziek een diepgaande uitdrukking van de Portugese ziel, van de manier waarop de Portugese inwoners zichzelf zien en hun land. De muziek is beklemmend, en soms verdrietig (maar mooi), uniek, en kan vol angst en passie zijn. Het zou dienen om in een gemoedstoestand te komen (de zogenaamde “saudade”, een nostalgisch verlangen om terug te keren naar een tijd die nooit was).

Er zijn tientallen Fado huizen in Lissabon en elders, met diner en Fado entertainment. Daarnaast kunnen liefhebbers naar gelegenheden die variëren van een filharmonisch concert, een openluchtconcert , een eerste klas prestaties van My Fair Lady in het grote Lissabon theater, of een “Broadway Show” bij het Colosseum.

Een golfreis naar Portugal

Een Fly Drive naar Portugal kan natuurlijk op veel manieren. Voor golfliefhebbers hebben we op een rijtje gezet waar het mooi golfen is in Portugal. Een golfvakantie naar Portugal kan al vanaf een laag bedrag. Maar uiteraard kun je ook kiezen voor een luxe golfreis naar Portugal. Kijk op onze pagina over golfvakanties in Portugal voor meer info.

Autohuur Portugal

Lissabon, de Algarve en Madeira

Autohuur in Portugal is een mooie aanvulling op, en eigenlijk zelfs de basis voor een prachtige vakantie. Het prachtige landschap van Portugal is een fantastisch gebied om te verkennen. U ontdekt er groene wijngaarden en weiden en schilderachtige dorpjes vol karakter en traditie. U kunt genieten van de kosmopolitische drukte van de bruisende hoofdstad Lissabon en de eindeloze stranden en de prachtige kustlijn van de Algarve bewonderen. U kunt er genieten van vele bezienswaardigheden en de geluiden van dit ongerepte rustige land in u opnemen. Vakantieland Portugal is een land dat zich snel ontwikkelt tot een toonaangevende vakantiebestemming in Europa en staat bekend om zijn gevoel van verfijning, cultuur, geschiedenis en schoonheid.

Rondreizen Portugal met huurauto

Belangrijke verkeersregels

 • Er wordt gereden aan de rechterkant van de weg en er wordt ingehaald op de linker rijbaan.
 • In tunnels moeten de lichten van de auto altijd aan.
 • In grote steden dient er uitgeweken te worden voor passagiers die uit de trams stappen.
 • Mobiele apparaten mogen alleen gebruikt worden met een hands free systeem.
 • GPS-apparaten kunnen worden gebruikt maar moeten geprogrammeerd worden terwijl het voertuig stilstaat.

Goedkoop auto huren Portugal

Veel reizigers willen goedkoop een auto huren in Portugal. Een belangrijk voordeel van goedkoop huren is dat je met een klein budget toch de hele vakantie de beschikking kunt hebben over een huurauto. Als je boekt bij een betrouwbare en grote autoverhuurder zijn veel zaken van te voren al goed geregeld. Zo kun je de huurauto al oppikken op de luchthaven in Portugal. De door ons aanbevolen website Car del Mar zoekt de aantrekkelijkste huurauto bij bekende verhuurmaatschappijen. Keuze uit talloze modellen auto’s.

Auto huren Faro Airport

Wil je op Faro Airport een auto huren? Dat kan. Zorgeloos en volledig verzekerd. Geniet van het gemak van het oppikken van je huurauto op de luchthaven.

Rijbewijs en documenten autohuur Portugal

Chauffeurs uit EU-landen moeten een geldig nationaal rijbewijs bij zich hebben wanneer ze in Portugal willen rijden met een huurauto. Naast een nationaal rijbewijs is voor inwoners van andere landen ook een internationaal rijbewijs vereist. Het is verstandig om ten alle tijden uw rijbewijs, huurcontract voor de auto, kentekenbewijs en certificaat van autoverzekeringen bij u te hebben. Uw huurauto dient ook een reflecterende gevarendriehoek en een veiligheidsvest met hoge zichtbaarheid te bevatten in het geval van calamiteiten.

Alcohol en autorijden

Rijden na het drinken van alcohol is verboden. Het maximale alcoholpromillage is 0,05%. Boetes voor rijden onder invloed kunnen hoog zijn. De verkeerspolitie kan on-the-spot boetes uitdelen voor te hard rijden, rijden onder invloed of andere vergrijpen. De meeste politievoertuigen beschikken over draagbare betaalautomaten zodat boetes onmiddellijk kunnen worden betaald.

Brandstof

Benzinestations zijn er in overvloed in Portugal. Met je huurauto in Portugal kun je dus op veel plaatsen eenvoudig tanken. Ze zijn meestal geopend van 7.00 tot 22.00 uur. Er zijn ook een aantal zelfbedieningsstations met een 24-uurs service. Loodvrije benzine heet in Portugal gasolina sem chumbo en heeft een octaangetal van 95 of 98. Diesel wordt gasóleo genoemd en LPG wordt GPL of gas líquido genoemd.

Diefstal en beschadiging

Laat niets van waarde achter in uw huurauto (zelfs niet in de kofferbak). In het geval van inbraak of diefstal krijgt u een proces-verbaal voor uw schadeclaim.

Verzekering

Uw huurovereenkomst voor de auto moet een verzekering (door een derde partij) bevatten (dit is verplicht in de EU). Voor uw totale gemoedsrust raden wij u Mondial Assistance Excess Cover Insurance aan. U betaalt hier slechts € 6,- per dag voor. Er is wel sprake van € 3000,- eigen risico bij een eventuele schadeclaim.

Veiligheidsgordels

Tijdens het rijden in Portugal zijn autogordels verplicht voor bestuurders en alle medepassagiers. Kinderen onder de 12 jaar is het niet toegestaan om op de voorstoelen te zitten.

Snelheidsbeperkingen

In de meeste stedelijke gebieden is de maximum snelheid 50 km/u (30 mph). Op landelijke wegen ligt de maximum snelheid op 90 km/u (54 mph) en op de snelwegen (auto-estradas) ligt de maximum snelheid op 120 km/u (72 mph).

Wegen en tolwegen

Voor veel snelwegen in Portugal moet u tol betalen. Let op: deze kosten komen bovenop de kosten voor een huurauto in Portugal. Wanneer u een tolweg gebruikt kunt u bij het begin van de route een kaartje uit de automaat halen. Bij het einde van de tolweg kunt u uw kaartje laten zien bij het tolhuisje of het kaartje invoeren in een betaalautomaat. Contant geld en creditcards worden geaccepteerd. Sommige wegen hebben overhead elektronische rolbruggen die automatisch tolgelden verzamelen van apparaten die gemonteerd zijn op de voorruit. Neem contact op met het autoverhuurbedrijf om te weten of een dergelijk apparaat ook op uw auto is gemonteerd.

Ongevallen en pech

In geval van ongevallen kunt u het alarmnummer bellen voor politie, brandweer en ambulance. In Portugal is dit nummer 112.

Wanneer u pech krijgt met uw auto trekt u het veiligheidsvest aan voordat u uw auto verlaat. De reflecterende gevarendriehoek moet op veilige afstand aan de achterzijde van uw auto worden geplaatst om tegemoetkomende bestuurders te waarschuwen. In geval van nood kunt u gebruik maken van oranje praatpalen die op regelmatige afstand langs te snelwegen zijn geplaatst. Autohuur in Portugal is veilig en zorgt ervoor dat u de mooiste bezienswaardigheden gemakkelijk kunt bereiken.

Autorijden in Portugal

 • Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 120 km/u, 90 km/u op de hoofdwegen, en 50 km/u in dorpen en steden.
 • De snelwegen A1 en A2 lopen over de gehele lengte van het land. Je kunt bijvoorbeeld van Porto naar de mooie stad Faro rijden zonder de snelweg te verlaten. Sommige delen van de snelweg bereik je alleen via tolpoortjes. Het portugese woord voor tol is Portagem.
 • Sommige Portugese wegen hebben drie rijstroken. Een rijstrook per rijrichting en één in het midden die in beide richtingen gebruikt mag worden om in te halen. Plan je inhaalmanoeuvres zeer zorgvuldig!
 • Op het platteland van Portugal komt het nog regelmatig voor dat er karren getrokken worden door dieren. Overdag leuk om te zien, maar ’s nachts dragen ze geen licht en zijn daarom nauwelijks te herkennen!

Kortom, autorijden tijdens je rondreis door Portugal is geen probleem als je een beetje goed oplet.

Autorijden portugal

Met de auto in de stad

 • Autorijden in de verkeerschaos tijdens je vakantie in Lissabon is een enerverende activiteit. Je doet er verstandig aan om je auto buiten de stad te laten staan. Lissabon heeft prima dienstregeling voor trams, waar je goed gebruik van kunt maken. Als je toch besluit om Lissabon met de auto te doorkruisen, bedenk dan dat trams altijd voorrang hebben.
 • Bij het parkeren van je auto moet je erop letten dat de auto in dezelfde richting als het verkeer staat. Als je dat niet doet loop je kans een wielklem te krijgen.
 • Faro heeft een eigen luchthaven die handig is voor de heen- en terugreis naar huis. Je kunt ook je huurauto hier laten staan en vandaar uit naar andere Portugese steden vliegen.

Autorijden in Portugal met Kras Reizen

Vier je vakantie in Portugal in eigen tempo, met een huurauto, maar geniet van het voordeel van een ervaren reisaanbieder. Kras Reizen biedt Fly Drives aan in Portugal, compleet verzorgd met vlucht en inbegrepen huurauto. Wel zo veilig! De huurauto wordt bij Kras altijd weergegeven in het boekingsproces. Keuzemogelijkheden dus. Over het algemeen word je huurauto op het vliegveld verstrekt. Handig!

Geschiedenis van Portugal

De huidige moderne reiziger heeft een lange lijn van voorgangers, die zich aangetrokken voelen tot de unieke schoonheid van Portugal – maar op voorhand kwamen ze als indringers. Eerst waren het de Kelten, daarna de Grieken, Carthagers en Romeinen. Het kostte de Romeinen 200 jaar om te veroveren wat zij “Lusitania” noemden. De Romeinen bouwden daar wegen, steden en villa’s, bedreven handel en stichtten het vroege christendom.

Maar – net als de invallers voor hen – kwamen ook de Romeinen ten val, dit keer door de barbaren van het West-Gotische koninkrijk in de 3e eeuw, dat vervolgens op hun beurt viel in handen van Moorse machten in het begin van de 8e eeuw.

Ontstaan van Portugal

In de 11e eeuw beheersten de Moren het grootste deel van het Iberisch schiereiland (het hedendaagse Spanje en Portugal). Het niet-Moorse land was geconsolideerd tussen de rivier de Douro (de thuisbasis van het hedendaagse Porto) en de rivier de Minho (de moderne natie aan de meest noordelijke grens). Dit land werd genoemd naar de belangrijkste stad, Portus, en de stad over de rivier, Cale. Dus, “Portucale.”

Modern Portugal ontstond in de 12e eeuw, toen de heersende hertog stierf en zijn vrouw probeerde haar minnaar op de troon te krijgen, in plaats van de zoon van de hertog, Afonso Henriques. De zoon formeerde een leger, versloeg zijn moeder, en ging daarna af op de Moren, richting het zuiden. Hij behaalde militaire overwinningen op de Mondego rivier en Santarem, en uiteindelijk bemachtigde hij ook Lissabon met de hulp van passerende kruisvaarders. Portugal werd geboren. In 1249 kreeg Portugal zijn moderne grenzen.

Klimaat van Portugal

Hoewel Portugal gelegen is aan de Atlantische kust, heeft het in feite een middellandse zee klimaat.

Portugal is een van de warmste Europese landen. Op het vasteland van Portugal heerst er een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van ongeveer 15 ° C in het noorden en 18 ° C in het zuiden, bijvoorbeeld in de Algarve. Madeira en de Azoren variëren minder in temperatuur en krijgen relatief weinig neerslag; dit heeft te maken met de oceaanstromingen. De lente- en zomermaanden zijn zonnig en de temperatuur is dan op z’n hoogst. Met name juli en augustus zijn zeer warm, met maxima tussen de 35 ° C en 40 ° C in het binnenland en 30 ° C en 35 ° C in het noorden.

De herfst- en wintermaanden zijn juist winderig en regenachtig. De temperatuur zakt er eigenlijk nooit onder de 5 graden. In het noorden van de bergachtige gebieden kun je sneeuw vinden in de wintermaanden, vooral in Serra da Estrela. Het smelt echter snel als het seizoen voorbij is.