Portugese ontdekkingsreizen

Begrensd door de Moren in het zuiden en de niet-altijd-vriendelijke Castilianen in het oosten, probeerde de nieuwe natie om via de oceaan uit te breiden. Tussen 1415 en 1489 werden Portugese schepen met nieuwe technologieën gebruikt, om de kust van Afrika in kaart te brengen en de zeeroute naar Azië te vinden. Hieruit ontstond handel en de uitwisseling van culturen.

Voor Portugal was het een gouden eeuw – een tijdperk dat duurde tot een rampzalige strijd met Spanje wat resulteerde in de Spaanse overheersing. Portugal bleef groeien op basis van de handel van en naar Brazilië en de andere kolonies. Er werden sierlijke paleizen, kerken en openbare gebouwen gebouwd. Op het hoogtepunt van dit tijdperk van de barok komt er een enorme aardbeving in 1755 die Lissabon verwoest. Vervolgens wordt de stad herbouwd rond overgebleven monumenten met het doel om de mooiste stad van Europa te worden.

De 19e en een groot deel van de 20e eeuw waren onrustig: drie invasies van Napoleon, een Portugese koning die vluchtte naar de kolonie van Brazilië en een burgeroorlog in de jaren 1830. Een constitutionele monarchie hield de controle en voerde progressieve sociale hervormingen in, maar werd omvergeworpen door een andere revolutie in 1901, dat leidde tot een militaire staatsgreep in 1926.

António Salazar kwam aan de macht als minister-president en runde een dictatuur die bleef bestaan tot 1974. Er werden duizenden mensen gevangen gezet, maar nog meer mensen verlieten het land voor betere economische kansen in het buitenland. In 1974 wierpen de militairen de dictatuur omver en er kwam een nieuwe Republiek. Twaalf jaar later werd democratisch Portugal lid van de Europese Unie.