Vila Real in Portugal

Vila Real ligt aan de voet van de majestueuze hellingen van de Serra do Marão. Het is een kleine, levendige stad in het noordoosten van Portugal, gesticht door koning Dinis in 1289. Vila Real speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Portugal. Zo was het de geboorteplaats van Diogo Cão, de eerste ontdekkingsreiziger die de Congo rivier bereikte. Veel aristocraten bouwden grote paleizen in Vila Real, vandaar de naam ‘koninklijke woning’.

Vila Real is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei met de rivier ‘Douro’. In deze regio is de wereldberoemde Port geboren: op de wijngaarden langs de steile oevers van de Douro. Een vakantie naar Vila Real kun je het beste in het najaar plannen, als de wijnboeren hun druiven plukken. Vaak mag je als bezoeker een kijkje nemen bij dit gebeuren. In het hele gebied kun je uitstekende wijnen proeven.

Er zijn vele charmante stadjes en dorpen in de buurt van Vila Real, zoals Peso da Régua en Sabrosa.

De historische stad Chaves is beroemd om zijn warmwaterbronnen en de Romeinse brug, die werd gebouwd rond het jaar 100. Ook een bezoek aan Bisalhães is de moeite waard. In deze stad wordt prachtig zwart aardewerk geproduceerd.

Bezienswaardigheden Vila Real

Palácio de Mateus

Het prachtige herenhuis Palácio de Mateus staat afgebeeld op de wijnflessen van de beroemde Mateus rosé. Het pand werd gebouwd in de 18e eeuw. Het heeft een indrukwekkende barokke gevel en sierlijke pinakels op het dak. De prachtig aangelegde tuinen zijn voorzien van fraaie standbeelden en mooie vijvers.

Santuario de Panóias

Op korte afstand van Vila Real ligt dit heiligdom. Het werd gebruikt om dieren te offeren en voor verering.

Parque Natural do Alvo

Ontdek de ongerepte schoonheid van het natuurpark Alvão, een beschermd gebied met gebergtes en laagvlaktes. In het park leven zeldzame diersoorten, zoals Iberische wolven en steenarenden.